Mleko ryżowe (roślinne) jest niesamowitą alternatywą dla mleka zwierzęcego. Smakuje wręcz lepiej i ma wiele różnych korzyści zdrowotnych, które to są odbierane, np. krowiemu mleku.
Jak się okazuje – bez problemu możesz zrobić takie mleko ryżowe w domu. To jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie kilku kuchennych narzędzi, ryżu, wody i ewentualnie przypraw.
Spis Treści
Domowe Mleko Ryżowe – pyszny i zdrowy przepis
Składniki:
- 100 gramów brązowego ryżu
- 1 litr gorącej wody
- Ewentualnie przyprawy: sól, cynamon, kardamon, wanilia
Przygotowanie:
Ryż należy ugotować według zaleceń. Ciepły ryż wrzucamy do blendera i dodajemy 1/2 litra wody. W ten sposób blendować przez kilka minut. Przekładamy wszystko do większego pojemnika, dolewamy wody i mieszamy. Następnie przesączamy mleko przez sitko, gazę lub pieluchę. Po wszystkim możemy dodać przyprawy: laskę wanilii, cynamon lub kardamon. Choć ja sam właśnie zrobiłem mleko bez żadnych dodatków, prócz soli do gotowania ryżu i smakuje zacnie. 🙂
Takie mleko świetnie nadaje się do kawy, porannych płatków lub koktajli. Świetnie smakuje z owocami.
Mleko ryżowe może zastąpić krowie – piją je nie tylko weganie, ludzie z nietolerancją laktozy lub dbający o lekką dietę i chcące schudnąć. Może być pite zarówno przez dzieci. A jak wiadomo, najlepiej zrobić je sobie samemu. To mało roboty, a dokładnie wiesz, co w nim jest. 🙂
JAKIE WARTOŚCI ODŻYWCZE MA MLEKO RYŻOWE?
- Witamina B6
- Witamina E
- błonnik
- magnez
- selen
- fosfor
- żelazo
- wapń