Pasta z kiszonych buraków – prosty przepis
Od pewnego czasu jestem fanem zakwasu buraczanego. Sam zrobiłem sobie ich kilka, z czego jeden mi się zepsuł. Niektórzy piją go mimo wszystko. Jednak ja poszedłem tropem, że kiedy pojawia się pleśń to zakwas jest do wyrzucenia.
O zaletach i właściwościach zdrowotnych samego zakwasu napiszę w innym wpisie. Tutaj chcę zająć się tym, co po nim zostaje, czyli kiszonymi burakami. Mówi się, że można je wykorzystać, np. do sałatek. Ciekawą opcją jest również pasta z kiszonych buraków.
Jeden z komentujących – Szymon, któremu bardzo dziękuję – polecił mi właśnie ten sposób przygotowania kiszonych buraków. Bardzo mnie to zainteresowało i właśnie jestem w trakcie robienia. 🙂
Spis Treści
Pasta z kiszonych buraków – Czego nam potrzeba?
- puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej (choć myślę, że można eksperymentować ze strączkowymi; ja właśnie gotuję soczewicę)
- około 4 buraków – w zależności jak są duże i jak mamy je ukiszone, chodzi o pierwotnie całe buraki
- ząbek czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, co lubimy i będzie pasowało (ważne, aby nie przesadzić)
Pasta z kiszonych buraków – Sposób przygotowania
Wrzucamy wszystko do zblendowania. Koniec, pasta jest gotowa. 🙂
Można ją jeść na kanapkach lub jako dodatek do innych potraw. Czego tylko dusza zapragnie. 🙂
Podobnie z proporcjami składników – najlepiej eksperymentować i znaleźć swój złoty środek. Ja wychodzę z takiego założenia. 😉