Pasta z kiszonych buraków – prosty przepis

Pasta z kiszonych buraków – prosty przepis

Aktulności

Pasta z kiszonych buraków – prosty przepis

Od pewnego czasu jestem fanem zakwasu buraczanego. Sam zrobiłem sobie ich kilka, z czego jeden mi się zepsuł. Niektórzy piją go mimo wszystko. Jednak ja poszedłem tropem, że kiedy pojawia się pleśń to zakwas jest do wyrzucenia.

O zaletach i właściwościach zdrowotnych samego zakwasu napiszę w innym wpisie. Tutaj chcę zająć się tym, co po nim zostaje, czyli kiszonymi burakami. Mówi się, że można je wykorzystać, np. do sałatek. Ciekawą opcją jest również pasta z kiszonych buraków.

 

Jeden z komentujących – Szymon, któremu bardzo dziękuję – polecił mi właśnie ten sposób przygotowania kiszonych buraków. Bardzo mnie to zainteresowało i właśnie jestem w trakcie robienia. 🙂

Pasta z kiszonych buraków – Czego nam potrzeba?

  • puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej (choć myślę, że można eksperymentować ze strączkowymi; ja właśnie gotuję soczewicę)
  • około 4 buraków – w zależności jak są duże i jak mamy je ukiszone, chodzi o pierwotnie całe buraki
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, co lubimy i będzie pasowało (ważne, aby nie przesadzić)

Pasta z kiszonych buraków – Sposób przygotowania

Wrzucamy wszystko do zblendowania. Koniec, pasta jest gotowa. 🙂

Można ją jeść na kanapkach lub jako dodatek do innych potraw. Czego tylko dusza zapragnie. 🙂

Podobnie z proporcjami składników – najlepiej eksperymentować i znaleźć swój złoty środek. Ja wychodzę z takiego założenia. 😉

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments