Szybka i wygodna przekąska, która w dodatku poprawia zdrowie to wyzwanie w dzisiejszym tempie życia. Mamy jednak na to sposób – przepis na proste i jednocześnie zdrowe chrupki z kurkumy i miodu Manuka.
Dzięki temu łatwemu przepisowi nigdy nie będziesz musiał w zgiełku pracy ratować się przetworzonymi produktami. Ponieważ przepis wymaga tylko 2 składników – łatwo go wykonasz i zawsze będziesz miał swoją domową przekąskę pod ręką!
Spis Treści
Kurkuma i jej właściwości
Jeśli chodzi o sprawdzone i prawdziwe pożywienie – kurkuma to najlepszy suplement na świecie! Ta złota przyprawa zawiera silny składnik zwany kurkuminą, znaną ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Kurkuma jest szczególnie wskazana osobom cierpiącym na bóle artretyczne.
Zapalenie a inne choroby
Naukowcy powiązali przewlekłe stany zapalne z zachorowaniami na bóle stawów, sztywność mięśni, choroby serca, nowotwory, chorobę Alzheimera.
Badania wskazały nawet, że kurkuma jest tak samo skuteczna jak niektóre leki przeciwzapalne, czasem jest nawet bardziej skuteczna! W badaniu opublikowanym w 2009 roku w Przeglądzie Medycyny Alternatywnej (Alternative Medicine Review) naukowcy zaobserwowali wpływ właściwości przeciwzapalnych kurkuminy:
„W oparciu o wczesną hodowlę komórek i badania na zwierzętach, próby kliniczne wskazują, że kurkumina może mieć potencjał jako środek terapeutyczny w chorobach takich jak: zapalenia jelita, trzustki, stawów, przedniego odcinka błony naczyniowej oka; również na niektóre rodzaje nowotworów.”
Korzyści zdrowotne miodu Manuka
W badaniu opublikowanym w 2016 roku w „Frontiers of Microbiology” autorzy napisali”
„Badania nad właściwościami leczniczymi miodu przechodzą znaczny renesans.” Stwierdzili jednocześnie, że terapeutyczny miód Manuka to już nie tylko alternatywa.
W innym badaniu z 2011 roku opublikowanym w Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, badano właściwości przeciwbakteryjne i antybakteryjne miodu. W odniesieniu do miodu Manuka naukowcy byli zdziwieni jego skutecznością w porównaniu z innymi odmianami miodu.
„Miód Manuka wykazuje znaczące działanie przeciwbakteryjne nawet wtedy, gdy aktywność (enzymatyczna) nadtlenku wodoru jest zablokowana. Jego mechanizm może być związany z niskim pH miodu i wysoką zawartością cukru (wysoka osmolarność), co jest zaś wystarczające do powstrzymywania wzrostu drobnoustrojów.
Inne zalety surowego miodu Manuka
- Zapobieganie nowotworom
- obniżenie cholesterolu
- zmniejszenie stanu zapalnego
- leczenie cukrzycy
- leczenie infekcji uszu, zatok
- leczenie problemów żołądkowo-jelitowych
Przepis na chrupki z kurkumy i miodu Manuka
Wszystkie te korzyści w zaledwie dwóch składnikach!
Potrzebujesz jedynie:
- papier do pieczenia
- miska
- 1/3 szklanki mielonej kurkumy
- 3 łyżki surowego miodu Manuka
opcja: możesz zastąpić miód Manuka naszym polskim ekologicznym miodem – najlepiej prosto z pasieki. Jeśli zaś nie możesz jeść miodu – świetnie zadziała także olej kokosowy!
Przygotowanie chrupków z kurkumy
Wymieszaj składniki w misce do konsystencji masła orzechowego.
Zroluj niewielkie chrupki z ciasta z kurkumy i miodu i rozłóż je na papierze do pieczenia tak, by móc schować je do zamrażarki na 2 godziny. Później możesz przełożyć je do pudełka i trzymać w lodówce!
Smacznego! 🙂