Przepis na pasztet – POSTNY ~ Zdrowe Przepisy Świąteczne

Przepis na pasztet – POSTNY ~ Zdrowe Przepisy Świąteczne

Aktulności

Pasztet jest potrawą, którą uwielbia każdy Polak. Nikt nie wyobraża sobie nie zjeść już nigdy w życiu pasztetu. Dlatego przepis na pasztet powinien się znaleźć w naszych zdrowych przepisach świątecznych. 🙂

Szukałem po różnych stronach i znalazłem taki fajny warzywny, wręcz postny pasztet z grzybami i śliwką. Zapraszam do miłego gotowania i zajadania się zdrowym przepysznym pasztetem.

 

Przepis na pasztet – POSTNY ~ Zdrowe Przepisy Świąteczne

Składniki:

  • 300g puree z fasoli
  • 240g grzybów
  • 6 śliwek suszonych
  • 2 jajka z wolnego wybiegu
  • Spora cebula
  • 2/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Najlepiej, kiedy jesienią nie będziemy tylko popijali ciepłej herbaty w domowym zaciszu, ale również wyjdziemy na grzyby. Jeżeli wszystko nam się uda, możemy spożyć je na bieżąco, zamarynować lub przegotowane we wrzątku – zamrozić. Właśnie takie mrożone grzyby należy przenieść do lodówki i potrzymać je tam około 1 dnia. Powinny być ładne i dobrze kroić się na ćwiartki. W przypadku grzybów świeżych – ich waga musi być nieco mniejsza, ale nie opłaca się sobie ich skąpić. 🙂

INNE MODNE TEMATY:

Następnie puree z fasoli należy wymieszać z jajkami, sodą i przyprawami. Kroimy cebulkę. Należy ją zeszklić na gorącej oliwie. Potem lekko posolić i kiedy będzie na skraju przesmażenia – dodajemy pokrojone na ćwiartki grzyby oraz paseczki ze śliwek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Łączymy to razem z częścią fasolową i ponownie dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do odpowiednio przygotowanej, bądź nie, foremki. Nawet mimo sylikonowej foremki, dobrze włożyć ją w blaszkę, aby zachowała dobry kształt.

Piec należy w 170 stopniach przez 50 minut. Potem należy wyjąć pasztet, ale tylko z piekarnika, nie z foremki, do przestudzenia.

Przepis na pasztet do genialna sprawa i cieszę się, że zawitał również tutaj. Świetnie smakuje z odrobiną świeżego chrzanu lub musztardy. Autorka poleca również karmelizowaną cebulkę. Solidne kawałki grzybów przyjemnie urozmaicają smak, choć nie przeważają wszystkiego na swoją stronę. 😉

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments