Woda Cytrynowa codziennie rano – sprawdź czy nie popełniasz częstego błędu

Woda Cytrynowa codziennie rano – sprawdź czy nie popełniasz częstego błędu

Aktulności

Woda cytrynowa jest wspaniała dla naszego zdrowia. Pije się ją w taki sposób na całym świecie. Gdy spożywamy ją rano na pusty żołądek, wspieramy w zasadzie cały organizm.

Sok z cytryny jest bogatym źródłem potasu, antyoksydantów, witamin z grupy B oraz C, flawonoidów, fosforu, węglowodanów oraz zdrowych olejków lotnych. Dzięki temu otrzymujemy wspaniałe działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz wzmacniające odporność.

 

Woda cytrynowa może przyczynić się do poprawienia zdrowia naszego układu odpornościowego i zapobiegania infekcjom. Dodatkowo bogata jest w limonen, magnez, inne witaminy, wapń, bioflawonoidy, pektyny oraz kwas cytrynowy. Szklanka soku z cytryny zapewnia 187% zalecanej dobowej dawki witaminy C, choć nie jest ona najbardziej wydajnym jej źródłem.

Jeżeli pijesz wodę cytrynową codziennie na pusty żołądek, wspierasz tym samym proces odchudzaniaoczyszczasz organizmpoprawiasz trawienie, zapobiegasz nadmiernemu odczuwaniu głodu i odkwaszasz środowisko w ciele. Dzięki temu możesz zapobiec wielu schorzeniom i chorobom.

Dodatkowo taki napój spowalnia wchłanianie pokarmów, co przekłada się na mniejsze skoki poziomu insuliny we krwi. Tym samym w bardziej zrównoważony sposób trawimy pożywienie oraz rozprowadzamy składniki odżywcze po całym ciele. Mniejsze skoki insuliny oznaczają dłuższy okres sytości i mniejszy głód.

Idąc dalej, woda cytrynowa stymuluje pracę układu pokarmowego i zapobiega zatrzymywaniu płynów w ciele.

Niemniej jednak, największym błędem, jaki popełniamy jest wyrzucanie skórki z cytryny, która jest jej najbardziej wartościową częścią.

Woda cytrynowa – w taki sposób powinniśmy ją przygotowywać:

Chodzi o wykorzystanie skórki z cytryny. Zrób tak, jak Tobie najbardziej odpowiada.

Wyciśnij sok z cytryn (choć nie do końca), a następnie zetrzyj skórkę do napoju.

Pozostałości umieść w swoim codziennym dzbanku lub mobilnym kubku i zalej je ciepłą/zimną wodą. Dzięki temu uzyskasz napój na większą część dnia oraz wykorzystasz największe zalety cytryny.

Warto również podkreślić, że w skórkach owszem zatrzymują się użyte podczas dojrzewania chemikalia. Dlatego wykorzystujmy organiczne owoce. W innym wypadku powinniśmy je porządnie umyć i wymoczyć, np. metodą z kwaskiem i sodą.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments