Wysokie ciśnienie krwi jest bodźcem wiodącym w chorobach krążenia i serca. Niestety nadciśnienie zazwyczaj nie daje zauważalnych symptomów, dlatego ważna jest profilaktyka i systematyczna kontrola ciśnienia krwi.
Niezależnie od przyczyn nadciśnienia zawsze należy stosować się do wskazań lekarzy i konferować z nimi przyjmowanie jakichkolwiek suplementów diety czy innych medykamentów.
Spis Treści
Oto tabela oznaczenia pomiaru ciśnienia:
Poniżej 120/80 |
Normalne ciśnienie krwi |
Od 120/80 do 139/89 |
Wysokie ciśnienie krwi |
Powyżej 140/90 |
Bardzo wysokie ciśnienie krwi |
Od 90 do 100 |
Niskie ciśnienie krwi |
*Jednak proszę podejść do tych norm z dystansem. Nie o to chodzi. W nadciśnieniu nie chodzi o liczby, a o niedopuszczenie do powikłań. To się naprawdę liczy.
Wysokie ciśnienie krwi – główne przyczyny występowania:
-
Palenie
-
Nadużywanie alkoholu
-
Przyjmowanie środków znieczulających, sterydów, leków antydepresyjnych, środków nasennych
-
Otyłość i cukrzyca
-
Spożywanie wysoko przetworzonej żywności
-
Nadmierne spożywanie soli
Pokarmy, które obniżają ciśnienie krwi
Istnieją jednak pokarmy pozwalające obniżyć wysokie ciśnienie oraz utrzymać je na prawidłowym poziomie. Do grupy skutecznej żywności w tej kwestii zalicza się niewątpliwie:
CZOSNEK, który zwiększa ilość siarkowodoru wydzielanego przez nasze ciało. Siarkowodór bowiem jest niezbędny naszemu organizmowi do walki z wolnymi rodnikami i do przekazywania komórkom chemicznych znaków powodujących rozluźnienie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepływu krwi. Szkopuł tkwi w przykrym zapachowo składniku czosnku, który zaimplementowany w ilości 600-1500 mg daje taki sam efekt jak typowe lekarstwa na nadciśnienie, na zaburzenia rytmu serca czy jego niedokrwistość.
HIBISKUS, implementowany zazwyczaj w postaci herbaty z klinicznym potwierdzeniem skuteczności obniżania ciśnienia krwi.
OSTRA PAPRYKA, spożywana jako domieszka 1 łyżeczki w szklance wody, stosowana dwa razy dziennie również potrafi zdziałać cuda. Jej stosowanie nie jest jednak dedykowane osobom cierpiącym na choroby owrzodzenia żołądka.
KIWI, którego spożywanie w ilości 3 sztuk dziennie naukowo potwierdza skuteczny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.
ARBUZ, u którego w szczególności nasiona posiadają właściwości niwelujące wysokie ciśnienie krwi. Stąd zaleca się aby podczas jego spożywania przełykać również kilka/kilkanaście nasion.
WINOGRONA I RODZYNKI, których spożywanie ma również istotne znaczenie w procesie obniżania ciśnienia krwi. Posiadają one jednak jedną wadę, a mianowicie wysoką kaloryczność, co przy sporym spożywaniu może prowadzić do szybkiego wzrostu wagi.
BANANY, które z uwagi na bogatą zawartość potasu są niezwykle skuteczne w procesie obniżania ciśnienia krwi.
GŁÓG, który od zamierzchłych czasów uznawany jest za specyfik wzmacniający serce.
CIEMNA CZEKOLADA, która ma niebywałe działanie ale aby spełniała swoje zadanie musi zawierać przynajmniej 70% kakao ale także być wolna od mleka i cukru.
Mówi się też, że SOK Z SELERA NACIOWEGO kapitalnie i długofalowo obniża ciśnienie.
Nie ulega wątpliwości, że osoby cierpiące na chorobę nadciśnienia krwi winny być pod stałą opieką lekarzy, z którymi będą konsultować zmiany kontrolowanego przez siebie ciśnienia, zwłaszcza gdy do swojego jadłospisu włączają produkty redukujące ciśnienie.