Złote Mleko – Napój Bogów

Złote Mleko – Napój Bogów

Aktulności

Złote mleko to ulubiony zimowy trunek wielu osób, mający zbawienny wpływ na wiele dolegliwości, w tym np. na Hashimoto, głównie dzięki znajdującej się w jego składzie kurkumie.

Proces przygotowania złotego mleka nie jest skomplikowany i polega generalnie na dwóch krokach. Po pierwsze na przygotowaniu pasty z kurkumy, a po drugie na przygotowaniu samego złotego mleka.

Złote Mleko – Napój Bogów

Do wykonania kroku pierwszego, czyli pasty z kurkumy niezbędne są następujące składniki:
  • 30g mielonej kurkumy

  • ½ łyżeczki świeżego, czarnego pieprzu

  • 125 ml wody (wskazane: filtrowanej)

Wykonanie pasty polega na dokładnym połączeniu wszystkich składników (najlepiej jest je wymieszać w emaliowanym garnuszku), a następnie na podgrzaniu pasty na małym ogniu, nie przerywając mieszania, do czasu powstania zwartej zawiesiny. Po otrzymaniu żądanej konsystencji pastę przekładamy do małego słoiczka, poddajemy wystygnięciu a następnie lokujemy w lodówce. Tak przechowywany produkt może być przeznaczony do użytku co najmniej kilkanaście dni. Pasta może być stosowana jako przyprawa do sosów czy chociażby ryżu.

Krok drugi, czyli kurkumowe złote mleko to mikstura składająca się z:
  • ¼ pasty wcześniej przygotowanej pasty z kurkumy (opcjonalnie dopuszcza się większe porcje, wszystko wg uznania)

  • ok. 200 ml roślinnego mleka (ryżowego, kokosowego lub migdałowego)

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

  • miód lub inny naturalny słodzik (np. syrop z agawy)

Sposób wykonania mleka polega na subtelnym wymieszaniu wszystkich składników za wyjątkiem substancji słodzącej, a następnie na podgrzewaniu ich na małym ogniu do chwili roztopienia się oleju kokosowego. Ważnym aspektem jest to, aby nie doprowadzać do wrzenia. W dalszej kolejności należy dodać miód bądź inny słodzik.

Tak przygotowane złote mleko jest gotowe do spożycia, dostarczając jednocześnie niesamowitych doznań smakowych jak i dobroczynnych działań dla naszego organizmu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments